Karahindiba maceraları

Epoksi ile ilgili izlediğim ilk video, bir karahindiba dalının epoksinin içine gömülme uygulamasıydı. Çok etkilenmiştim. Karahindiba da ne derseniz eğer aziz dostum Vikipedi’ye göre :

Karahindiba (Taraxacum officinale), papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaygın bir bitki türü. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına “karahindiba” denilmiştir.

Mısır ve Kıpçak Türkleri’nin “katagan”, Çağatay Türkleri’nin “saçratku” olarak bildikleri bu bitki günümüze “karahindiba” olarak gelmiştir. Hindiba, Arapça kökenli bir kelimedir. Tedavisi için kullanıldığı göz hastalığı trahomdan kaynaklandığı ileri sürülür. Anadolu’da acıgıcı, “acıgünek”, “güneyik”, “çıtlık”, “cırtlık” ve “arslandişi” olarak bilinse de en yaygın olarak kullanılan adı “radika“dır….

…Besleyici değeri oldukça yüksek olan Karahindiba, % 5’e varan yüksek bir oranda potasyum içermesinden dolayı, en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir. A vitamini, C vitamini ve nikotinik asit ile kalsiyum ve türlü mineraller yönünden de zengindir. Ayrıca, torexacin, retinol, levulin, inulin gibi bileşikler içerir. Bu nedenle yaprakları salatalara katılıp yenir. Kökü de, yaşken doğranıp salatalara katılır. Kurutulan kökü birçok ülkede öğütülüp acı hindiba kahvesi olarak içilir. Avrupa’nın bazı ülkelerinde ve Hindistan’da tarımı yapılan türleri vardır ve bunların çiçek büyüklüklerinin çapı yedi santimetreye kadar varır. Kök sakızı da denilen bitki, köklerinden çıkan sıvının pıhtılaşıp kurutulmasıyla kauçuk eldesinde de faydalanılır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Karahindiba#/media/Dosya:Taraxacum_officinale_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-135.jpg

Bu kadar şatafatlı anlattığıma bakmayın, buna merak salmasam sadece papatya da diyebilirdim size. Her neyse, benim yaptığım çalışmada Karahindiba’lar itina ile toplanıp, tüyleri uçmadan eve güç bela getirilip, bir kaç tanesi döküm aşamasında heder olduktan sonra aşağıdaki gibi bir şeye dönüştüler.

Bunları kağıt ağırlığı olarak kullanmak hoş olur diye düşündüm. Üstteki resimde iki ayrı üçgen prizmayı uç uca koydum.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.