Mistik Doğu

Doğu ile ilgili her şey bende merak uyandırır. İnsanların hayata bakışları, kiminin fazla çalışkanlığı, kiminin fazla tembelliği, saygı ve görgü kuralları hep değişik gelmiştir…

İyi dilek elleri

Bunlarla başlamışken evde ufak bir Buda serim vardı. Deneme yapmak için birinin Craft RTV2 silikonunu kullanarak kalıbını kendim çıkardım ve ortaya ufacık tefecik bir Budacık çıktı.

Bu Budacık 6 kardeş, zaman içinde tüm seriyi tamamlamayı planlıyorum.

Dedim ya doğuyu severim diye. Aklıma mandala geldi. Mandala ne derseniz? Vikipedi’ye göre kısaca; Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen ad. Genel olarak mandala, şekilleri belli bir düzene göre boyamaktır.

Genellikle daire veya kare şeklinde olan ve her şeyin mistik merkezini sembolize eden mandalalar meditasyon nesnesi olarak kullanılabilmektedir.

Hinduizm’dede Siva ve Sakti’nin kozmik dansını, Budizmde Buda Diyarını veya Buda’nın vizyonunu simgeleyen mandalalar bulunmaktadır.

Budizmde Mandalalar onu temaşa eden için evrendeki kutsallığın içkinliğini ve aynı kutsallığın kendisindeki potansiyel durumunu hatırlatan önemli işaretlerdir. Budist bağlamda mandalanın amacı insanın acısına onu aydınlanmaya ulaştırarak son vermek ve hakikate ilişkin doğru görüşe ulaştırmaktır.

Bunun için önce bir mandala çizdim.

Hayatımda çizdiğim ilk mandala

Mandala çizebildiğimi öğrenmiştim – ki aslında eli kalem tutan herkes mandala çizebilir – sıra mandala ve epoksiyi kafamdaki gibi birleştirmeye gelmişti – ki asıl sorun da buydu zaten-.

Oldu ama istediğim gibi olmadı yine de…

Bundan sonraki mandalayı yaparken daha farklı kalemler kullanacağım, çünkü bazı yerlerde kalemin mürekkebi üstüne epoksi karışım gelince biraz çözülüyor…

Bu hafta Buda’yı biraz süsledim.

Bu resim beni gülümsetiyor nedense.